Beschrijving

Wijn

Amalia Barolo Rosso

 

Domein en Wijnmaker

Cascina Amalia | Paolo Boffa

 

Gebied

Montforte d’Alba | Piëmonte | Italië

 

Areaal

7 ha in eigendom | geen aangekochte druiven

 

Druivenras

Nebbiolo

 

Type wijn

Rood 

 

Historie

In 2004 werd het gebied Piëmonte aan de werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd vanwege haar verborgen schatten. De familie Boffa heeft zich hier sinds 2003 gevestigd op de glooiende hellingen van Monforte d’Alba in het historische dorpje Sant’Anna. Dit is een prachtig uitgangspunt om de streek te ontdekken. De familie Boffa heeft anno 2020 een fantastische boutique B&B, waar de gasten meer dan welkom zijn. Piëmonte is de bakermat van de grote Barolo-wijnen met bekende cru’s als Bussia en Le Coste die bij Amalia in de basiscuvée worden verwerkt. Zoon Paolo Boffa is verantwoordelijk voor het domein en maakt geweldige wijnen, een ware ontdekking!

 

Wijngaarden

De wijngaarden van de nebbiolo druif liggen in Monteforte d’ Alba waar de topwijngaarden Montagliarotto, Bussia en Le Coste zich bevinden. Het klimaat is gematigd met weinig regen in de lente en de herfst, maar met hete zomers met een groot verschil tussen de dag- en nachttemperatuur. Hierdoor kunnen de druiven optimaal hun aroma’s behouden. De naam nebbiolo is waarschijnlijk afkomstig van het woord ‘nebbia’ en dat betekent mist in het Italiaans. In het najaar in het ochtendgloren zijn de wijngaarden hier omgeven zijn door een mistige laag. Nebbiolo is een laatbloeier, de druiven worden pas eind oktober tot begin november geoogst.   

 

Kelder

Onder leiding van Paolo Boffa is de kelder gemoderniseerd en werkt hij met nieuwe technologieën om kwalitatief hoge wijnen te produceren. De druiven worden met de hand geplukt. Na een schilinweking van 20-30 dagen, waarin de alcoholische vergisting plaatsvindt, volgt de malolactische gisting. De wijn rijpt daarna nog verder gedurende 2,5 jaar in Franse eikenhouten vaten en een periode op de fles.

 

Geur en Smaak

In het glas een intens rode kleur met oranje accenten met in de neus aroma’s van rozen, frambozen en een zweem cacao. De wijn is goed gebalanceerd met zachte afgeronde tannines en een aanhoudende afdronk. Een prachtige barolo!

 

Bio- Biodynamisch

Paolo Boffa werkt volledig biologisch, maar is nog niet gecertificeerd.

 

Copyright © Maud Veldkamp 24-03-2020 14:23