Beschrijving

Wijn

Amalia Barbera d’Alba Rosso

 

Domein en Wijnmaker

Cascina Amalia | Paolo Boffa

 

Gebied

Montforte d’Alba | Piëmonte | Italië

 

Areaal

60 ha in eigendom | geen aangekochte druiven

 

Druivenras

Barbera

 

Type wijn

Rood 

 

Historie

In 2004 werd het gebied Piëmonte aan de werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd vanwege haar verborgen schatten. De familie Boffa heeft zich hier sinds 2003 gevestigd op de glooiende hellingen van Monforte d’Alba in het historische dorpje Sant’Anna. Dit is een prachtig uitgangspunt om de streek te ontdekken. De familie Boffa heeft anno 2020 een fantastische boutique B&B, waar de gasten meer dan welkom zijn. Piëmonte is de bakermat van de grote Barolo-wijnen met bekende cru’s als Bussia en Le Coste die bij Amalia in de basiscuvée worden verwerkt. Zoon Paolo Boffa is verantwoordelijk voor het domein en maakt geweldige wijnen, een ware ontdekking!

 

Wijngaarden

Barbera is, na de nebbiolo, de meest aangeplante druivensoort in Piëmonte. De druiven voor deze wijn komen van de Montagliarotto wijngaard, die is bijna 6 ha groot en bestaat uit 2 percelen nebbiolo en 2 percelen barbera. Hier worden de Barbera d’Alba en de Barbera d’Alba Superiore van gemaakt. De wijngaard heeft een westelijke positie en de bodem bestaat uit klei gemengd met krijt. Paolo Boffa werkt met hart en ziel in de wijngaard om de natuur in alle opzichten bij te staan en het beste eruit te halen.

 

Kelder

Onder leiding van Paolo Boffa is de kelder gemoderniseerd en werkt hij met nieuwe technologieën om kwalitatief hoge wijnen te produceren. De druiven worden met de hand geplukt. Na een schilinweking van 10 dagen en de alcoholische vergisting rijpt de wijn nog verder gedurende 7 maanden in roestvrijstalen tanks.

 

Geur en Smaak

De wijn heeft een intens rode kleur en kersen in de neus met wat aardse ondertonen. In de smaak krachtig, klein kersenbitter met fijne zuren en frisse rode bessen in de afdronk.

 

Bio- Biodynamisch

Paolo Boffa werkt volledig biologisch, maar is nog niet gecertificeerd.