Beschrijving

Wijn

Red Heads Studio Coco Rotie

 

Domein en Wijnmaker(s)

Red Heads Studio | Alex Trescowthick  

 

Gebied

Mc Laren Vale | Barossa Valley | Australië

 

Areaal

10 ha in eigendom | groot deel aangekochte druiven 

 

Druivenrassen

Shiraz | Viognier

 

Type wijn

Rood

 

Historie

Een jonge groep wijnmakers uit Mc Laren Vale besloten om wijnen op een andere manier te maken dan de grote domeinen die de markt beheersen in Australië. Het begon in een kleine wijnschuur, voormalig restaurant ‘RedHeads’, waaruit de naam is geboren. Zij hadden één missie: loskomen van de grote wijncoöperaties en creatieve wijnen produceren gericht op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Samen werken ze aan hun ideaal door druiven op te kopen bij goede wijnboeren die anders naar ‘de grote jongens’ zouden gaan. Vanaf 2017 maken ze ook met hart en ziel karaktervolle wijnen van hun eigen grond, een aangekocht perceel van 10 hectare. 

 

Wijngaarden

Barossa Valley is een wijnregio in het zuiden van Australië waar de RedHeads studio is gevestigd in de stad Tanuda. De eigen wijngaard van de jonge wijnmakers is beplant met de shiraz, die het in Australië meer dan goed doet. De shiraz voor deze wijn komen uit Mc Laren Vale, een single vineyard met stokken van 30 jaar oud. De viognier komt van een samenwerkingsverband met boeren uit de omgeving. 

 

Kelder

De wijnmaker Alex Trescowthick heeft het vak geleerd in Californië, Jura en andere delen van Australië. De druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig in de kelder gesorteerd. De shiraz en de viognier vergisten samen in een open vat. Gedurende 15 dagen wordt in dit proces de ‘hoed’ (druivenschillen die komen bovendrijven) twee keer per dag rondgepompt voor meer extract, kleur en smaak in de wijn. Hierna rijpt de wijn nog 14 maanden door in eikenhouten vaten, waarvan 25% nieuw eiken.   

 

Geur en Smaak

In het glas een donkerrode kleur met in de neus aroma’s van bes, frambozen en abrikozen, levendig gevolgd door zijdezachte tannines in de mond. De wijn heeft een stevige structuur met frambozen, blauwe bessen en wat getoast cederhout, donkere chocolade en een hint van vanille in de afdronk.   

 

Bio- Biodynamisch

Nee, conventionele wijnbouw.  

 

Copyright © Maud Veldkamp 27-03-2020 18:42