Beschrijving

Wijn

Des Poncetys Saint-Véran Les Climats Blancs

 

Domein en Wijnmaker(s)

Domaine des Poncetys | 

 

Gebied

Saint-Véran | Bourgogne | Frankrijk

 

Areaal

16 ha in eigendom | geen aangekochte druiven 

 

Druivenras

Chardonnay

 

Type wijn

Wit

 

Historie

In het hart van de zuidelijke Bourgogne ligt domaine des Ponsetys aan de voet van de Vergisson. Het domein is onderdeel van de school voor oenologie, want in de jaren zestig werd er een school voor de wijnbouw opgericht. De familie is ook in het bezit van een grote kudde geiten. Maar liefst 200 geiten produceren jaarlijks zo’n 200.000 geitenkazen. Daarnaast wordt de mest van de geiten in de wijngaarden gebruikt. Respect voor de natuur staat centraal in de filosofie van het domein en in 2009 zijn zij begonnen met het proces naar de conversie van biologische wijnbouw. Inmiddels is het domein volledig gecertificeerd. Zodoende komen de unieke karakteristieken van de terroirs perfect tot uitdrukking in de wijnen. 

 

Wijngaarden

De Bourgogne wordt tot de klassieke wijnbouwgebieden van Frankrijk gerekend, maar bovenal is het een ingewikkeld wijnbouwgebied, het is erg versnipperd en er zijn veel classificaties. De wijngaarden van domaine des Poncetys liggen binnen de appelatie Saint-Véran en een klein deel binnen Pouilly-Fuisse en Macon. Het areaal dat de familie in bezit heeft, beslaat in totaal 16 hectare. De wijngaarden hebben een zuidelijke positie en de chardonnay groeit hier heel goed op de kalkrijke bodem. 

 

Kelder

De kelder van het domein heeft de afgelopen jaren een moderniseringsslag doorgemaakt. Een geheel nieuwe pneumatische pers werd geïnstalleerd. De druiven worden handmatig geoogst en de vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks, gedeeltelijk ook de malolactische gisting. Een deel van de wijn wordt ongeveer 6 maanden opgevoed in eikenhouten vaten. Daarna worden de diverse percelen samengevoegd en gebotteld.   

 

Geur en Smaak

In het glas een licht goudgele kleur met in de neus passievrucht, ananas en een zweem honing. In de mond een prachtige structuur met fijne zuren met aroma’s van sinaasappel en mandarijn gevolgd door een lange afdronk met een tikje vanille.

 

Bio- Biodynamisch

Ja, volledig biologisch gecertificeerd.  

 

Copyright © Maud Veldkamp 24-03-2020 18:42