Dailuaine Distillery, gelegen in het hart van de Speyside-regio. Opgericht in 1852 door William Mackenzie, heeft deze distilleerderij een rijke geschiedenis die doordrenkt is van traditie en innovatie. De naam “Dailuaine”, wat “groene vallei” betekent in het Gaelic, weerspiegelt de prachtige omgeving waarin de distilleerderij zich bevindt, tussen de rivier de Spey en de voet van Ben Rinnes.

In de late 19e eeuw onderging Dailuaine een volledige renovatie, waarbij het de eerste pagoda op een kiln in Schotland introduceerde. Deze innovatie markeerde het begin van een tijdperk van modernisering en uitbreiding, waarbij de distilleerderij uitgroeide tot een van de grootste producenten in de regio. Ondanks een verwoestende brand in 1917, heropende Dailuaine drie jaar later en bleef het zijn reputatie voor het produceren van zware, ‘vlezige’ whisky’s behouden. Deze unieke stijl wordt bereikt door een combinatie van lange fermentatie, snelle distillatie en het gebruik van roestvrijstalen condensors.

Aan de andere kant van het whisky-spectrum vinden we James Eadie, een onafhankelijke bottelaar met een geschiedenis die teruggaat tot 1854. James Eadie, oorspronkelijk een bierbrouwer, begon zijn avontuur in de whiskywereld met een zorgvuldige en methodische aanpak. Zijn whisky’s werden al snel populair en waren verkrijgbaar in meer dan 300 pubs. In de moderne tijd heeft Rupert Patrick, de betovergrootvader van James Eadie, het merk nieuw leven ingeblazen door oude recepten en methoden te herontdekken en te gebruiken.

James Eadie specialiseert zich in het selecteren en bottelen van uitzonderlijke whisky’s, met een focus op Cask Finish, Single Cask en Small Batch bottelingen. Deze benadering zorgt ervoor dat elke fles een uniek karakter en een hoge kwaliteit heeft, wat het merk geliefd maakt onder whiskykenners.

De James Eadie Dailuaine Speyside 10Y is een prachtig voorbeeld van deze samenwerking tussen distilleerderij en bottelaar. Deze single malt whisky, gerijpt in Europese eikenhouten Oloroso Sherry-vaten, biedt een rijk en complex smaakprofiel met tonen van gedroogd fruit, noten en specerijen.

NEUS
Rijke, fruitige aroma’s van gestoofde pruimen en rabarber maar ook van pure chocolade, rozijnen, kardemom en kaneel.

SMAAK
Zacht en fluwelig mondgevoel, beginnend met pruimen, nectarines en amandel, daarna komen tonen van kaneel, kruidnagel en brandysnaps tevoorschijn.

FINISH
Rijke pure chocoladepudding met een vleugje chili, kardemom en anijs.