De geschiedenis van de Ware Jacob

De Ware Jacob is een pittoresk wijnwinkel gelegen aan de Amsterdamse grachten. De binnenstad is een levendige buurt, rijk aan historie waarmee De Ware Jacob maar liefst 50 jaar een gemene deler heeft. De naam van de winkel is verbonden aan de grote liefde van Cecile Boelen, zij opende in 1969 De Waere Jacob in de Herenstraat 39. Het waren haar zoons die na het overlijden van haar man, Jacobus Boelen, aan hun moeder Cecile een lijfrente aanboden. Haar man was een telg uit een oud geslacht van Amsterdamse wijnkopers en Cecile wilde verder in de voetsporten van Jacobus en zei tegen haar zonen: ”Ik heb liever een wijnwinkel.”

In de jaren die daarop volgde bloeide de zaak op en in 1982 kon Cecile het grotere hoekpand op nummer 41 betrekken. Zij kon het niet meer alleen af en nam Bert Oosterveld in dienst. Hij heeft Cecile 25 jaar lang met grote toewijding ondersteund en nam in 1995 de zaak van haar over. Bert zette de zaak nog 6 jaar voort en besloot toen om een ander pad te volgen. Inmiddels was de ‘e’ van de Waere zoekgeraakt en de jonge wijnhandelaar Michael Hamers zag zijn kans om de winkel te kopen. Jarenlang is Michael trotste eigenaar van de Ware Jacob geweest. Hij heeft de winkel verder uitgebouwd met een grote voorliefde voor met name Duitse wijnen. In het begin van 2020 besloot Michael om na 20 jaar de zaak over te dragen.

De Ware Jacob is inmiddels een begrip aan de Amsterdamse grachten voor de buurt en toeristen die hun weg in het centrum vervolgen. Op de bakfiets worden dozen met wijn rondgebracht om de klanten een zo goed mogelijke service te verlenen. Het assortiment van De Ware Jacob is zeer gevarieerd en komt uit alle delen van de wereld.

Vandaag de dag ontvangt een team van vinologen onder leiding van Wytse van der Zweep de klanten die deze plek een warm hart toedragen. Naast de fysieke winkel is het mogelijk om vanaf maart 2020 online te bestellen.