De wijngaard van BELONDRADE, genaamd Quinta San Diego, ter ere van een van de zonen van Didier, bestaat uit 22 percelen met een totaal van 40 hectaren die met het grootste respect voor de natuur worden bebouwd (biologische gecertificeerd since 2010). De percelen zijn volledig gelegen op het bovenste deel van het plateau, op een hoogte van ongeveer 750 meter boven zeeniveau. In dit deel van de Duero-vallei bestaat de bodem voornamelijk uit zand, klei en kiezels, die samen met enkele kalksteenaders verantwoordelijk zijn voor het typische karakter van de percelen. Secundaire factoren, zoals de leeftijd van de wijnstokken, hun oriëntatie, de verschillende plantpatronen en het snoei- en aandrijfsysteem van de percelen zorgen uiteindelijk voor aanzienlijke verschillen tussen de percelen. De wijnen van BELONDRADE zijn het resultaat van een zeer persoonlijke en interpretatie van Verdejo in dit landschap en is gebaseerd op drie belangrijke pijlers:

– Individuele vinificatie per perceel: elk perceel wordt handmatig geoogst om hun persoonlijkheid gedurende de hele vinificatie te behouden. Zo houden we deze verschillen levend en zorgen we daarmee voor een grotere diversiteit in de uiteindelijke assemblage.

– “Parcellaire” veroudering. De spontane gisting en rijping in vaten met verschillende kenmerken zorgt voor een breder spectrum. De voordelen van een vinificatie in kleine partijen is het behoud van de bestaande diversiteit in onze wijngaard van het begin tot het einde.

– Assemblage. Aan het einde van het rijpingsproces worden de vaten één voor één geproefd en langzaam vermengd, rekening houdend met de organoleptische kenmerken, totdat er een dozijn verschillende loten worden geïdentificeerd en gecreëerd. die alleen reageren om later de uiteindelijke assemblage te maken die zal resulteren in de BELONDRADE EN LURTON.

Deze 100% Verdejo werd o.a. geschonken bij El Bulli en De Librije (beiden 3 sterren). Het betreft een goudgele, frisse, complexe, uitgebalanceerde wijn. Slechts licht gefiltreerd. In de neus wit fruit en licht gebrande aroma’s van de deels nieuw eikenhouten vaten en in de smaak rijpheid, en vetheid, maar toch voldoende fris door de juiste balans met de aanwezige zuren.