De wijngeschiedenis van Zuid Afrika begint zo’n 365 jaar geleden als Jan van Riebeeck, als commandeur van het net gestichtte Fort de Goede Hoop, de eerste druivenstokken laat planten. Circa 3 decennia later is het gouverneur Simon van der Stel, die in het nabijgelegen Constantia de eerste wijnen van naam in Zuid-Afrika produceert.

Een paar eeuwen later, in 1925 om precies te zijn, kent Zuid-Afrika een ander hoogtepunt in de wijngeschiedenis. Professor Abraham Izak Perold kruist de druiven pinot noir en cinsaut (toen hermitage genoemd) en creëert daarmee een nieuw druivenras: de pinotage. De pinotage is sindsdien een typisch Zuid-Afrikaanse druivenras.

Wat in al die jaren niet veranderd is, is de unieke ligging. Het merendeel van de wijngaarden ligt in de West-Kaap, dit is de meest zuidelijke provincie van Zuid-Afrika. Hoewel de West-Kaap onder de warmere wijnbouwgebieden valt en de zon veelvuldig en fel schijnt, zorgt de nabijheid van de Atlantische en Indische Oceaan voor de nodige verkoeling in de zomer (en voor zachte winters). Overigens bestaan er behoorlijke verschillen in klimaat tussen de verschillende gebieden waarbij de afstand tot de zee en de bergen een grote rol speelt.

Gezien de verschillen in klimaat en bodemgesteldheid is een goede aanduiding van de herkomstplaats van belang. In Zuid-Afrika gebeurt dit op 4 niveaus waarbij de aanduiding steeds specifieker wordt:

  1. Met de “Region” wordt een relatief groot geografisch gebied aangeduid, zoals bijvoorbeeld Coastal Region.
  2. De indeling op basis van “District” is al wat specifieker en duidt kleinere gebieden aan zoals Stellenbosch, Paarl en Robertson. Binnen een district kan nog behoorlijke diversiteit optreden.
  3. Bij de indeling op bases van een “Ward” is al veel meer gekeken naar bodem, klimaat en ecologische factoren waardoor de wijnen uit hetzelfde Ward een vergelijkbaar karakter hebben. Voorbeelden van Wards zijn Constantia en Franschhoek
  4. Het laatste en meest specifieke niveau is “Estate wine”, waarbij de wijn van één Estate moet komen met eigen productie en eigen wijngaarden.

De belangrijkste druivenrassen voor de rode wijnen zijn naast de typisch Zuid-Afrikaanse pinotage met name cabernet sauvignon, merlot en shiraz waarbij de laatste aan een behoorlijke opmars bezig is.

De belangrijkste druivenrassen voor de witte wijnen zijn chenin blanc (lokaal ook wel steen of droe steen genoemd), chardonnay en sauvignon blanc. Overigens is van (droe) steen lang gedacht dat het net als bij de pinotage om een unieke Zuid-Afrikaanse druivensoort was maar uiteindelijk bleek het toch om de Franse chenin blanc te gaan. Gelukkig maakte dat de wijnen niet minder lekker.

Om het een beetje afwisselend en uitdagend te houden is het zaak om bij het samenstellen van het assortiment de variëteit in druiven en gebieden terug te laten komen. En laat dat nou bij De Ware Jacob behoorlijk goed voor elkaar zijn (????).