Wat voor invloed heeft het veranderende klimaat op de wijnbouw? Het is al een aantal jaren een vraagstuk wat me bezighoudt. Niet dat ik er nachten wakker van lig of dagelijks alle informatie tot me neem hieromtrent, maar het komt wel regelmatig voorbij in de dagelijkse gang van zaken. Bij wie niet?

Een voorbeeld is dat iedereen zich dit jaar verbaast over hoe ‘slecht’ de zomer wel niet is in Nederland terwijl o.a. Zuid-Frankrijk, Zuid-Spanje en Griekenland gebukt gaan onder extreem hoge temperaturen met enorme bosbranden tot gevolg. Van een oude relatie in de Provence zie ik berichten voorbijkomen dat ze blij zijn dat hun wijnbedrijf niet in de as is gelegd, maar dat nabijgelegen collega’s minder geluk hebben gehad. Noem dat maar een waardeloze zomer!

Begin dit jaar zagen we de foto’s van wijnboeren in de Bourgogne die kachels aansteken in de wijngaard om te voorkomen dat hun net uitgelopen druivenstokken kapotvriezen. Tevergeefs blijkt, nu er overal maar een fractie van de gemiddelde hoeveelheid trossen hangen. En alsof dat niet genoeg is gaat men in Frankrijk deze zomer gebukt onder een enorme hoeveelheid neerslag waardoor schimmels vrij spel krijgen.

Dichterbij huis is het één van de andere elementen die in grote hoeveelheden zorgt dat het Duitse wijngebied de Ahr in een kolkende en verwoestende ramp terecht kwam. Ook de waterwerken in Nederland kraken in hun voegen met als gevolg diverse overstromingen en evacuaties in Limburg. In de Ahr drijven de vaten van wijnboeren door de straten, huizen worden weggevaagd en kelders zijn volkomen onbruikbaar. 180 mensen laten het leven. Het is niet voor te stellen wat voor veerkracht dit van de lokale bevolking vraagt, terwijl de ramptoeristen niet voldoende bevredigd lijken met de informatievoorziening die 24/7 via onze telefoon beschikbaar is.

Voor al deze gebeurtenissen had ik onlangs een na-scholingsdag voor het register van de wijnacademie met als titel ‘De invloed van klimaatverandering op kwaliteitswijnen’. De conclusie bij dit soort onderzoeken en lezingen is dat men in het algemeen weet dat er iets gaat veranderen, maar wat dit exact zal omvatten en betekent voor een wijngebied moet de toekomst uitwijzen. Helaas zijn we weer iets wijzer geworden en zitten we midden in de verandering. De gevolgen zijn niet alleen dat we bijvoorbeeld hogere alcoholpercentages in de wijnen terugzien of andere rassen moeten aanplanten, maar misschien is het helemaal niet meer mogelijk om in bepaalde gebieden wijn te maken, laat staan dat we er nog kunnen wonen.

Voor nu helpen we Weingut Burggarten uit de Ahr om hun ‘onverkoopbare’ wijn met beschadigde etiketten aan u aan te bieden. Een druppel… maar alle kleine beetjes helpen.

Wytse van der Zweep RV