Millstone is de eerste Nederlandse whisky distilleerderij van naam. Millstone whisky wordt geproduceerd door Zuidam Distillers, waarbij in 1996 de eerste experimentele vaten met whisky werden geproduceerd. Het duurde nog even voordat de eerste officiële botteling werd uitgebracht, maar in 2007 was het zover; een vijf jaar oude botteling was de eerste die de distilleerderij uitbracht. Sindsdien is gewerkt aan het vervaardigen en uitbrengen van verschillende whisky’s, waarvan er meerdere in de prijzen zijn gevallen.
Waar Zuidam garant staat voor haar hoogwaardige kwalteitsdranken is dit voor Millstone niet anders. Het huidige aanbod is bijzonder breed waardoor liefhebbers van verschillende soorten whisky worden aangesproken. Dit is een resultaat van het actief experimenteren met verschillende soorten gerst en vaten, waardoor een breed smaakaanbod gecreëerd wordt. Leuk om te weten is dat de gerst, die gebruikt wordt voor de whisky, gemalen wordt in échte windmolens. Typerend in het productieproces is een tweedubbele distillatie in handgemaakte koperen pot stills, waarna vaten zorgvuldig uitgekozen worden voor de rijping.

Special #25 Millstone Peated White Port (Distilled in 2018)
Leeftijd: 4 jaar
Vat type: White Port

Geur:
Het eerste wat opvalt is hoe geweldig gebalanceerd en uitgerijpt de whisky in het glas overkomt. De warme fruitaroma’s van verse gestoofde perziken worden ondersteund door het rokerige karakter van deze peated whisky. De whisky ontwikkelt zich in het glas met duidelijke Citrus tonen voornamelijk citroen dit balanceert mooi met de zeer complexe tonen van de turf rook.

Smaak:
Subtiel rokerig en uitgebalanceerd. De warme tonen van abrikozen, sinaasappel en andere citrus aromas verhouden zich mooi met de rokerige tonen van de turf.

Afdronk:
Lang met een light drogende afdronk en interessante complexiteit