Cultus is een boetiek wijnhuis gespecialiseerd in natuurwijnen. Matej Žvanut werkt samen met zijn vrouw Carolin aan hun ultieme doel: de puurste expressie uit de druif, het terroir én het oogstjaar halen. En tegelijkertijd smakelijke wijnen maken natuurlijk. Uitgangspunt is zo min mogelijk interventie tijdens het proces; de wijn maakt als het ware zichzelf. Uiteraard zijn hier de beste druiven voor nodig dus start het proces in de wijngaard. Daar gebeurt alles met de hand en wordt er streng geselecteerd om de natuur te helpen goede wijn te maken.

Het domein ligt in een klein dorpje, Podraga, in Primorska (Slovenie). In dit gebied wordt al eeuwen wijn gemaakt. Het is één van de vergeten wijngebieden van het voormalige Habsburgerse Rijk. De boerderij zelf is een soort ‘Clos’, volledig door stenen muren omringt en de oudste wijnkelder van de streek. Cultus bezit vier wijngaarden, in totaal slechts 3.5ha

Het bijzondere bij de Pinot Blanc is dat deze witte druif eigenlijk behandeld wordt als een rode druif! De schillen worden gedurende 5 dagen ‘meegeweekt’, waardoor er rijpe tannines uit schil en aan de most worden afgestaan. Iets wat men normaliter eigenlijk alleen bij het maken van rode wijn doet. Daarna rijpt de wijn ook nog maar liefst 20 maanden op eiken vaten. Deze Pinot Blanc kan het hebben omdat de concentratie hoog genoeg is om deze houttonen te balanceren. De wijn heeft tonen van noten, maar ook exotisch fruit (bijna Chardonnay-achtig) en in de smaak een volheid en stevigheid die de wijn een volledig eigen karakter geven. Een beetje een a-typsche Pinot Blanc dus maar een prachtwijn die grote populariteit geniet onder liefhebbers van natuurwijnen.