Direct ten oosten van Valpolicella ligt Soave, één van de beroemdste witte wijngebieden van Italië. In het hart van het gebied ligt het middeleeuwse stadje Soave aan de voet van het Lessinia-gebergte. Het prachtige kasteel van Soave is al van ver te zien en wordt omringd door wijngaarden (zie foto). De witte Soave-wijnen uit deze regio moeten voor minstens 85% gemaakt worden van Garganega druiven, aangevuld met Chardonnay, Pinot Bianco, Trebbiano di Soave of Trebbiano di Toscana.
De kwaliteit kan nogal uiteenlopen. De beste Soaves komen van de hellingen van het Classico-gebied, waaronder de Balestri Valda Soave Classico uit het assortiment van De Ware Jacob.

Balestri Valda is een familiebedrijf dat werd opgericht door Guido Rizzotto in de heuvels rondom de stad Soave. De garganega druiven komen van wijngaarden op 110 tot 170 meter boven zeespiegel. De bodems bestaan uit klei, vulkanische kalk en basalt en de druivenstokken zijn gemiddeld 25 jaar oud. Nadat de druiven handmatig zijn geplukt worden ze bij aankomst in de wijnmakerij zorgvuldig geselecteerd. Ze ondergaan de alcoholische fermentatie in roestvrijstalen tanks, waar de wijn kan rusten en daarna gebotteld kan worden.

Deze Soave Classico van Balestri Valda heeft een strogele kleur en uitgesproken aroma’s van citrusfruit, witte perzik en bloemen. In de afdronk een licht amandelbittertje. Heerlijk als aperitief en te combineren met diverse visgerechten, zachte pasta’s, mozzarella, salade caprese, salades met kip en asperges.