De historie van dit Domaine de Peyre gaat vele eeuwen terug. Op de plek waar het domein nu staat lag 2000 (!) jaar geleden een romeinse villa aan de Via Domitia, de oudste weg in Frankrijk. De huidige, 18e eeuwse boerderij is gebouwd op de fundamenten van die villa.

Op het domein wordt op een milieuvriendelijke manier gewerkt. En dat gaat ver, uiteraard met een duurzame wijnbouw en daarnaast ook met de bescherming van de locale fauna, behoud van de biodiversiteit, respect voor het natuurlijke evenwicht tussen de beboste gebieden en de wijngaardpercelen. Er worden geen herbiciden ingezet en alleen gebruik gemaakt van natuurlijke meststoffen. Domaine de Peyre heeft daarvoor een HVE Certificering ontvangen.

De gemiddelde leeftijd van deze wijnstokken is 40 jaar en er wordt een laag rendement van deze Vermentino geoogst (30 hl/ha). Het resultaat is een spannende wijn met een smaakpallet dat je niet dagelijks tegenkomt. De geur is geconcentreerd en ruikt naar gedroogd fruit, zoete appel en bloemen. De smaak is krachtig maar ook zacht, loopt door in een zachte, lange afdronk.

Goed te weten: Rolle en Vermentino zijn verschillende namen voor dezelfde druivensoort. Rolle is de naam die voornamelijk in de Provence en andere delen van Zuid-Frankrijk wordt gebruikt. In Italië gebruikt men de naam Vermentino.