Ontdek de unieke Pipinot 2023, een 100% Pinot Grigio gemaakt volgens de traditionele “ramato” vinificatie. Deze wijn benadrukt de primaire kenmerken van Pinot Grigio op een eigentijdse en verfrissende manier. Het is de enige wijn van dit wijnhuis die binnen één jaar na de oogst wordt uitgebracht, en dient als een ware getuige van het oogstjaar en als ambassadeur van de variëteit.

Het jaar 2023 bracht veel regen en werd beschouwd als een van de meest uitdagende oogstjaren van het afgelopen decennium. Dankzij grondige vooroogstverdunning werden gezonde druiven behouden, ondanks de zwakke schillen. Hierdoor kon de maceratie zoals gewoonlijk worden verlengd.

De druiven zijn afkomstig uit vier wijngaarden, gelegen op alluviale afzettingen van dolomitische kalksteen:
• Bicinins (3,3 ha, 17 jaar oud) met leem- en grindbodems.
• Pozzut Nuovo (1,5 ha, 20 jaar oud) met kalkrijke leembodems en grind.
• Codis Ovest (1,5 ha, 18 jaar oud) met ijzerrijke leembodems.
• Curtie (2,6 ha, 18 jaar oud) met kalkrijke zand- en grindbodems.

Vinificatie:
Na het oogsten op 10 en 13 september in de koele ochtenduren, werden de druiven ontsteeld en geplet, gevolgd door een korte maceratie in roestvrijstalen vaten. De fermentatie vond plaats met autochtone gisten bij gecontroleerde temperatuur, gevolgd door een gedeeltelijke malolactische fermentatie. De wijn rijpte vervolgens 7 maanden in grote houten vaten (foudres) op fijne droesem, met minimale bâtonnage.

Smaakprofiel:
Deze elegante wijn is levendig, fris en heeft een subtiele diepgang. Hij wordt het best geserveerd op 13°C, 60 minuten na het openen. Perfect voor liefhebbers van authentieke Pinot Grigio met een moderne twist.