De wijngaarden van Valle Reale zijn te vinden in het groene hart van Abruzzo en vormen de geografische grens tussen het in het noorden gelegen Nationale Park van Gran Sasso en dat van Majella in het zuiden. Dit ruige en ongerepte deel van de Apennijnen, is het beschermde leefgebied van beren, wolven, uitzonderlijke roofvogels en ander wild. Het is ook de plek waar de geschiedenis van de Montepulciano d’Abruzzo druif ooit begon. Geen wonder dat het grootste deel van wijngaarden van de familie Pizzolo, de familie achter wijnhuis Valle Reale, beplant is met deze druif.

Omdat er grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen bestaan, geschiedt de rijping van de druiven bij Valle Reale trager dan in andere delen van Abruzzo. Dit zorgt voor net iets minder zware wijnen. Dat wijnen hebben een verleidelijk neus, een mooie balans, finesse, een behoorlijk indrukwekkende aromatische expressie en een elegante afdronk.

De combinatie van kiezelbodems en de sterke temperatuurwisselingen tussen dag en nacht zorgen voor mooie gebalanceerde aroma’s. De fermentatie vindt net als bij andere Valle Reale-wijnen plaats met inheemse gisten. Deze Montepulciano rijpt in staal om de geur van de druif te behouden.

Montepulciano d’Abruzzo Valle Reale heeft een bijna ondoordringbare robijnrode kleur en een intense neus. De smaakaanzet is altijd erg zacht en omhullend, mede dankzij de elegantie van de tannines. De typische zuurgraad van deze druiven zorgt voor een prettige frisheid en draagt bij aan een smaakdynamiek die opvalt door een goede structuur en een mooie diepte. In de lange afdronk komen hints van rijp fruit terug.