Het grappige aan dit top wijnhuis is dat het eigenlijk meer een boerderij is dan enkel een wijngaard. Men houdt ook vee en produceert ook zaken als honing en olijfolie. Wijnmaker Pasquale Forte heeft een passie voor de natuur en de aarde en werkt volledig biologisch-dynamisch.

Gaurdiavigna is vernoemd naar de stenen toren op het landgoed Podere Forte, die in de tijd van Napoleon is gebouwd om het land te beschermen tegen de bandieten die in Toscane zwierven in die tijd. De wijngaarden liggen rond de toren, op een hoogte van 480 meter boven de zeespiegel. De bodem waar de cabernet franc ranken op zijn aangeplant bestaat uit een kalkhoudende kleigrond. De wijngaarden zijn aangeplant met 7.000 tot 10.000 wijnstokken per hectare. De wijnstokken worden volgens de Guyot snoeimethode opgebonden en teruggesnoeid. Hierdoor wordt de opbrengst vergroot en is de belasting voor de wijnstok tevens groter. Podere Forte werkt in de wijngaarden met de grootst mogelijke precisie en volledig volgens biologische en biodynamische principes. Er wordt met de hand geoogst, hectare per hectare, in meerdere rondes, waarbij alleen de perfect gerijpte druiven geplukt worden. Het sap wordt opgevoed in Frans eiken vaten en ondergaat een spontane fermentatie bij een temperatuur tussen 27 – 30°C. De malolactische gisting vindt plaats Franse eikenhouten barriques van 225 – 228 liter, waarin de wijn tevens zo’n 20 a 22 maanden rijpt. Nadat de wijn is gebotteld blijven de flessen nog minimaal 12 maanden rijpen op fles voor ze verkocht worden.

Een rode wijn met een hoge intensiteit, sublieme elegantie en finesse. Deze topwijn heeft een geheel nieuwe uitstraling en vanaf de vintage 2016 wordt Guardiavigna gemaakt van 100% cabernet franc. Het is een unieke expressie van de beste cabernet franc van Podere Forte. In de geur biedt deze prachtwijn een veelvoud aan aroma’s, zoals klein rood fruit, aromatische kruiden, peper en balsamico. De smaak kenmerkt zich door plezierige tannines, stevig maar geraffineerd en ondersteund door een mooie zuurgraad. De afdronk is mineralig en houdt lang aan.