Vloeibaar goud in een wijnfles. Aan deze wijn hangt een fors prijskaartje maar het gebeurt dan ook niet vaak dat een wijn van het toonaangevende Falstaff 100 van 100 krijgt. Volgens velen de beste Oostenrijke Riesling en dan ook nog uit en topjaar (2017).

De Wachau is een van de mooiste cultuurlandschappen ter wereld en staat daarom sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst. Genesteld tussen bergen en de stromende Donau ligt Spitz, de wijngaard van de familie Hirtzberger. Al vijf generaties lang verbouwt de familie hier wijn op een boerderij uit de 13e eeuw.

De expressiviteit van deze wijn ontstaat in de wijngaard. Zorgvuldige verzorging van de wijnstokken, kort snoeien, intensief bladwerk, strikte opbrengstcontrole en strenge selectie zijn hiervoor essentieel. Handmatige oogst in meerdere fases zorgt ervoor dat alleen druiven met de optimale rijpheid worden geoogst en verwerkt in de kelder. Daar wordt de most in stalen tanks gefermenteerd volgens strenge regels zonder enige kunstmatig ingrijpen tot er een natuurlijke stilstand optreedt. De verdere rijping vindt vervolgens deels plaats in grote traditionele houten vaten.

De kleur van deze prachtwijn is medium groen-geel met zilveren reflecties. Fijne nuances van kleine Wachau abrikozen, witte perzik met een subtiel mineraliteit. Volle, rijpe mangotoets, fijne fruitzoetheid, stralende mineraliteit, witte fruitnuances in de afdronk. Elegant en aanhoudend met een zoute toets. Groot bewaarpotentieel. Deze jaargang heeft zich tot in de perfectie ontwikkeld.

Voor zover wij weten beschikken wij over de laatste flessen van deze jaargang in Nederland. Niet goedkoop maar volstrekt uniek.