Barón de Ley is gevestigd in Rioja, de meest gevierde wijnregio van Spanje. Gehuisvest in een eeuwenoud klooster, waar de monniken meer dan 500 jaar geleden al wijn maakten, werd Barón de Ley in 1985 opgericht. De druiven voor deze Rioja Finca Monasterio, met name Tempranillo, worden verbouwd op het landgoed rond het klooster. Het mediterrane klimaat, de beperkte opbrengst en de kalkrijke grindbodems geven structuur en complexiteit aan onze wijnen.

Na zorgvuldige selectie en vinificatie van de beste druiven, rijpt de wijn in de wijnmakerij van het klooster, een erfenis van de Benedictijnse Orde. Deze wijn wordt 18 maanden gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten en daarna nog 6 maanden in Franse eiken foudres van 10.000 liter. De grootte van de foudres vermindert het contact van de wijn met het hout, waardoor de rijping langer duurt en de tannines en geroosterde eikenaroma’s worden verminderd. Dit gemengde verouderingsproces resulteert in ronde tannines, grotere complexiteit en onberispelijke fruitsmaken

De kleur is diep kersenrood met paarse tonen. Het aroma doet in eerste instantie denken aan zwarte bessencompote met zoethout en balsamico om dan aangevuld te worden met geuren van kruiden en toast. Qua smaak is deze wijn complex, intens en gestructureerd, maar toch fris in de mond.