Het wijnhuis was vroeger een klooster bewoond door monniken. Zij namen in 1136 hun intrek in het klooster. De monniken kwamen oorspronkelijk uit Frankrijk en brachten hun kennis wat betreft wijn en wijnstokken mee naar Duitsland. Mede door deze kennis groeide Kloster Eberbach snel uit tot één van de belangrijkste kloosters van Duitsland. De monniken namen uit de Bourgogne Pinot Noir wijnstokken mee. De hieruit voortgekomen wijnen zorgden voor een groot succes. Omdat de monniken geen tol hoefden te betalen, speelden ze een grote rol in de wijnhandel op de Rijn. Tijdens verschillende oorlogen, leed het klooster de nodige schade maar de wijnbouw bleef bestaan. Vandaag de dag is het kloosterleven verdwenen, maar wordt er nog wel volop wijn gemaakt. Er is flink geïnvesteerd in modernisering. Verder bevindt zich om het klooster een 3000 meter lange muur. Deze muur zorgt voor een bijzonder microklimaat voor de Riesling. De belangrijkste wijngaarden zijn te vinden in de Hessische Bergstraße in Rheingau.

Dit betreft een Grosses Gewächs Riesling dus we hebben te maken met het paradepaardje van Kloster Eberbach. De druiven voor deze bijzondere Riesling zijn in september 2019 geoogst van wijnstokken van meer dan 40 jaar oud. De wijngaarden behoren tot de oudste kloosterwijngaarden. De ligging van de wijngaard is op het zuiden en heeft een hellingshoek tot 25%. De kleiachtige mergelbodems zijn diep en kalkhoudend. De druiven werden spontaan gefermenteerd in grote houten vaten en negen maanden gerijpt op de gistbewaring.

Deze Erbacher Marcobrunn GG heeft een schitterende, glinsterende lichtgele kleur en fascineert met zijn exotische vruchten. Ananas staat op de voorgrond, maar aroma’s van gele peer en mandarijn vullen ook het gehemelte. De body is gespierd met een goed extract en een fijne zuurgraad die de wijn een zekere lichtheid geven. De Riesling eindigt in een zeer langdurige sappigheid.