Domaine Amirault’s Clos des Quarterons ligt in Saint-Nicolas-de-Bourgueil in de Loire-vallei en is al zes generaties in het bezit van de familie Amirault. De wijngaard wordt momenteel beheerd door Xavier Amirault en zijn vrouw Agnès. Het landgoed is 100% biologisch en biologisch-dynamisch (Demeter) gecertificeerd. De biodynamische methoden richten zich zowel op het milieu als op het terroir: bodem, plaats, klimaat, variëteit en de landbouwmethoden. Het doel is om een natuurlijk evenwicht te bereiken tussen de percelen van voornamelijk Cabernet Franc en Chenin Blanc. Deze doordachte manier van “boeren” is het geheim van het Domaine Amirault om unieke en levende wijnen aan te bieden, vintage na vintage.

Wie Xavier en Agnès over het maken van hun wijnen hoort praten zou bijna gaan denken dat het eenvoudig is. Één druif (monocépage) en minimaal ingrijpen in het natuurlijke proces, hoe moeilijk kan het zijn zou je denken? Nou behoorlijk moeilijk als je structureel unieke en levende wijnen aan wilt bieden op een hoog kwaliteitsniveau. Vergelijk het maar met een topkok die op basis van een beperkt aantal ingrediënten tot een perfecte smaakbeleving komt.

Die ene druif is in geval van de Amirault Anjou Chenin les Quarterons Blanc de Chenin Blanc. Deze druiven worden verbouwd op een ondergrond van grind en klei en worden als ze de perfecte rijpheid bereikt hebben met de hand geplukt en geselecteerd. Omdat niet alle druiven tegelijkertijd perfect rijp zijn is er sprake van meerdere “plukrondes”. Fermentatie en veroudering gedurende 9-12 maanden vindt plaats in demi-muids (grote eikenhouten vaten van 600 liter). Het resultaat is een wijn die kenmerken vertoont die typerend zijn voor goede Chenin Blanc uit de Loire. Appels, meloen, bloemige noten en rijpe perziken gecombineerd met een vleugje mineraliteit en frisse zuren. Licht eiken geeft de wijn een lange en soepele afdronk. De blijvende smaken zijn eenvoudig en duidelijk, en de rondheid is gewoon fantastisch. Perfect als aperitief maar ook lekker met vis in gekruide saus en oude kazen. Nu op dronk maar kan ook nog 10 jaar of langer weggelegd worden.

Eerdere jaargangen van deze wijn konden rekenen op beoordeling van 90 a 91 punten door Wine Enthusiast en Wine Spectator.