De bubbels van Champagne zijn sprankelende, vonkelende bolletjes die continu naar boven stromen en dat heeft iets vrolijks, samen met de knal door het ontkurken van de fles. Zeker als de fles niet voorzichtig opengaat, spuit de Champagne bruisend alle kanten op. Overigens schijnen er in Frankrijk bij dit ritueel jaarlijks een aantal doden te vallen doordat de fles verkeerd wordt gericht. Een vliegende champagnekurk kan dus dodelijk zijn. Dat is ook één van de kenmerken van de echte Champagne: achter de kurk zit minimaal 5 bar aan druk opgebouwd.
Een bubbel is feestelijk, prikkelend in de mond waardoor er een vrolijke sensatie ontstaat. In de reclamewereld heeft zelfs het non-alcoholische drankje Crodino de wereld doen geloven dat iedereen van deze oranje bubbel op zijn kop staat. In Nederland drinken kinderen Jip en Janneke Champagne zodat ze ook mee kunnen doen. De Spanjaarden drinken Cava, de Italianen maken hun Prosecco en de Duitsers houden van Sekt.
In Frankrijk worden verschillende bubbels gemaakt. Champagne mag alleen maar deze naam dragen als het uit de Champagnestreek komt. Dat is de reden waarom een Crémant geen Champagne mag heten. Crémant is een mousserende wijn die wordt gemaakt in andere streken van Frankrijk, bijvoorbeeld de Bourgogne of de Elzas. De bodem van de druivenstokken in de Champagne is namelijk heel karakteristiek: een dikke laag kalk met zeefossielen en krijt. En dit is precies nodig voor de finesse van de echte Champagne.
Mijn zusje is jarig en natuurlijk heb ik een vrolijke fles bij me. Een Crémant d’Alcase die zich prachtig laat fotograferen naast de Boeddha in de tuin, een mooi stilleven voordat we gaan knallen. `Plok,’ klinkt het geluid waar iedereen blij van wordt. De bubbels stromen door, hoe fijner de bubbels hoe mooier de Crémant of Champagne heb ik geleerd. Deze mousse ontstaat door een tweede gisting op de fles, anders dan bijvoorbeeld een blikje cola waar het koolzuurgas in wordt gespoten en de bolletjes agressief naar boven bruisen.
Delicaat en elegant is de omschrijving van deze Cremant d’Alcase en dat is hij zeker. Dat komt door de druivenrassen waarvan hij is gemaakt, de Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay. Ik denk dat deze mooie Cremant d’Alcase kan wedijveren met een Champagne. Helaas een goed referentiekader om deze vergelijking te maken heb ik nog onvoldoende. Daarvoor is slecht één oplossing: vaker bubbels proeven.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.