Bij het woord diva denk ik aan een vrouw met lange, blonde, krullende haren die op haar hoofd zijn samengebonden in een vlecht. Ze ligt met haar wulpse boezem op haar zij op een bank in de stijl van Lodewijk de IVII. Haar lange jurk zit strak om haar heen in een nauwe wespentaille en drapeert wijduit over de toga van de bank. Ruches met fleurige bloemen sieren de onderkant van de jurk waar elegant een paar roze zijden hoge pumps onderuit komen.

De diva heeft tussen haar ranke vingers een koker en rookt een dun sigaretje dat ze met faveur in kleine wolkjes uitblaast. Op de salontafel staat een fles witte wijn in de koeler met twee glazen ernaast. Ze is in afwachting van het bezoek van de graaf van het nabijgelegen landgoed. Gaat hij haar schaken? Lukt het hem om deze diva te ontwapenen en haar hart te stelen? De graaf is nerveus, hij weet dat velen hem zijn voorgegaan en onverrichter zaken naar huis zijn gekeerd.

Zo moeilijk het is om de diva te versieren, zo moeilijk is het ook om van viognier een gebalanceerde kwalitatief mooie wijn te maken. Want ook de viognierdruif is wispelturig en laat zich niet makkelijk begeleiden. Is de druif te vroeg in het seizoen geoogst, dan zijn haar aroma’s nog niet volledig ontwikkeld en smaakt de wijn waterig en vlak. Is de druif te laat geoogst dan bouwt de druif teveel suikers op en smaakt de wijn te zoet en mist ze haar zuren. Wanneer met deze elementen goed rekening wordt gehouden, ontstaat er een weelderige bloemige wijn, met een mooie zuurgraad om haar strak te houden.

In de masterclass van Yalumba wijnen uit Australië vertelde Janny: ‘In onze wijngaarden telen we de viognierdruif. Het heeft ons jaren experimenteren gekost om uit te vinden hoe we de beste viognier kunnen maken. Per perceel van de wijngaard bepalen we wanneer de druiven klaar zijn voor de oogst. En de trossen die dan nog niet rijp zijn, laten we hangen en worden later nog geplukt. Het is zeer arbeidsintensief maar hierdoor ontstaan prachtige wijnen met een enorm bouquet en langere houdbaarheid.’

Voor mij staat een glas met deze bijzondere viognier uit 2008. In de neus komen associaties van fleurige bloemenweides naar voren. De wijn heeft een goudgele kleur en laat wat lichte tranen achter in het glas. De smaak is overweldigend, rijk aan aroma’s en geeft een vol mondgevoel. Tegelijkertijd heeft deze wijn voldoende zuren om goed in balans te zijn. Het is een wijn die zich volgens Janny ook heerlijk laat combineren met wat kruidig eten.

Later in Engeland probeer ik het uit. Mijn zus maakt Mexicaans eten en in de wijnwinkel heb ik een Yalumba viognier gevonden. Ik vul mijn wrap met tomatensalsa, stukjes gebraden kip, mango met verse rode peper en wat cuacamole. Ik vraag aan mijn zus wat ze ervan vindt. Ze neemt eerst een hap van de wrap en daarna een slok viognier. Haar ogen sperren open en haar mondhoeken gaan omhoog. Ik geloof dat deze diva verder geen woorden meer nodig heeft.