De zon schijnt schraal door de kale takken van de boom. De poes zet behendig zijn scherpe klauwen in de bast en klimt naar boven. Hij springt via de boomhut op het dak van het huis. Ik kijk omhoog en vraag me af hoe hij straks weer naar beneden komt. De weg omhoog is namelijk een stuk makkelijker. De poes tippelt heen en weer op het dak en gaat ergens zitten. Ondertussen komt de associatie met de wijn van de vorige avond naar boven: kattenpis.

Kattenpis en witte wijn, klinkt niet echt lekker. Tijdens de cursus moesten we een wijn proeven en die rook naar de poes op het dak. Het was een Sauvignon Blanc, een Sancerre uit de Loire. En dan is het heel normaal om te zeggen dat de geur van de wijn een zweem kattenpis bevat: de smaak was gelukkig anders. Vanavond proeven we een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, ben benieuwd welke geuren mij tegemoet komen.

Het houtvuur knettert, de rode vlammen schieten omhoog, de regen slaat licht tegen de ramen. De poes heb ik vanmiddag naar beneden geloodst onder de dreigende lucht en hij ligt op de bank te knorren. Mijn zusje maakt Chinese loempiaatjes met gehakt van kip, varken en wortel. Dit prutje gaat in dun gevouwen bladeren in de olie. Daarna wikkelt ze de loempia’s in een slablad met verse munt en chilisaus.

Ik open de wijn en schenk glazen voor ons in, terwijl neefjes hongerig door de keuken dwarrelen. Deze ruikt anders, geen poezengeuren, maar meer naar gras en de smaak is ook minder zuur. We proeven citrusfruit en wat zoetere ananas. Dat komt omdat de druiven in Nieuw Zeeland veel meer zon hebben gehad dan de druiven uit de Loire. Daardoor ontwikkelen ze meer suikers en zijn iets zoeter. Eigenlijk heel logisch.

Daarna eten we noedels van een recept van Jamie Oliver met koriander, rode peper, nootjes en pindasaus. De wontongarnalen stomen dampig in het mandje. Op tafel staat een fles Bourgogne uit Mercurey. Bourgogne en Aziatisch eten, ik weet helemaal niet of dit een perfecte combinatie is. Op het etiket staat ‘vieille vignes’ dat betekent oude wijngaarden en dat belooft een mooie wijn. Ik ruik in het glas en de geur van hout en vanille komt naar boven terwijl het haardvuur aangenaam brandt. De smaak is vol tropisch fruit met wat amandelnoten en een lange afdronk. De notensmaak gaat goed samen met de noedels van Oliver. Onze conclusie luidt een prima combinatie.

De muziek staat hard aan, mijn neefjes staan te swingen en doen verschillende artiesten na. Tante en haar zusje ronden de avond af met een dansje voor het houtvuur en een glaasje Bourgogne in de hand. Dit zijn andere tijden dan platgeslagen bier in de disco.