In 2004 werd het gebied Piemonte aan de werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd vanwege haar verborgen schatten. Piemonte is de bakermat van de grote Barolo-wijnen met bekende cru’s als Bussia en Le Coste maar ook van wijnen als Barbera, Dolcetto en Nebbiolo. De familie Boffa heeft zich hier in 2003 gevestigd op de glooiende hellingen van Monforte d’Alba bij het historische dorpje Sant’Anna. Paolo Boffa is een begenadigd wijnmaker en een goede bekende van het team van De Ware Jacob.

Nebbiolo-druiven worden voor meerdere wijnen gebruikt maar komen het beste tot uitdrukking in Barolo wijnen waaronder zeker ook deze Amalia Barolo Le Coste di Monteforte Rosso. De druiven voor deze bijzondere Barolo komen van de cru-wijngaard Le Coste, die heeft een zuidoostelijke positie en is gelegen op 400 meter boven zeeniveau met zand en fossielen in de bodem.

De druiven worden handmatig geoogst waarna direct gestart wordt met de vinificatie. Na het ontstelen en pletten en het begin van de fermentatie, begint de maceratie met dagelijks overpompen gedurende ongeveer 20 dagen. Na het eerste decanteren wat nodig is voor het rekken van de jonge wijn, wordt de malolactische gisting op de wijn uitgevoerd. Daarna begint de rijping gedurende 12 maanden in barrique (klein vat van eikenhout met een inhoud van 200-250ltr) en vervolgens gedurende 20 maanden in vaten van 2600ltr. Daarna volgt de verfijning in de fles.

In het glas een intens robijnrode kleur met oranje accenten en in de neus viooltjes, kruiden en een hint van tabak. De wijn is vol, harmonieus met blauwe bessen en een zweem balsamico in de lange aanhoudende afdronk. Zijdezachte tannines: een parel op de tong!

Paolo Boffa werkt al enkele jaren volledig biologisch, maar is nog niet gecertificeerd.