Het weingut Groebe ligt al ruim 250 jaar in het midden van het dorp Westhofen. Onder het plein voor de kerk ligt een wijnkelder, die er vrijwel hetzelfde uit ziet als 100 jaar geleden. Hier vind je slechts houten foeders en geen RVS. De familie Groebe verbouwt druiven op de beste hellingen van Westhofen. Dat zijn Aulerde, Morstein, Rotenstein, Steingrube en Kirchspiel. Na een persing in een moderne pneumatisch pers, is de rest van het wijnmaakproces hier traditioneel. Maar wel op basis van gedegen kennis en ervaring.

De eigenaar Herr Groebe is zeer bescheiden. Pas de laatste jaren treed hij wat meer naar buiten, terwijl de man al jaren een vooraanstaand lid is van de VDP. (De vereniging van gerenommeerde wijnmakers). Een trffend citaat van Jancis Robinson over de bescheiden en uitstekende wijnmaker Friedrich Groebe: “Mention the village of Westhofen in Rheinhessen and wine enthusiasts will smack their lips in anticipation of fine Riesling wines from such stellar producers as Klaus Peter Keller or Philipp Wittmann. To some, Friedrich Groebe may not have the same ring to his name, but that says more about the modesty of the man than the quality of his wines”. En zo is het!

Friedrich Groebe beschrijft deze Riesling als een Riesling voor elke dag. Maar ook in deze VDP.GUTSWEIN schuilt de filosofie en het eigen handschrift van de wijnmaker. Deze Groebe Riesling Trocken is vaak de eerste wijn van een wijnjaar die worden gebotteld en verkocht en is daarom de trendsetters van een vintage. De wijnen groeien in de eigen wijngaarden van het landgoed. Na de oogst worden de druiven snel naar het pershuis getransporteerd. Hier worden ze gesorteerd en zorgvuldig opengebroken. Dit wordt gevolgd door fermentatie in grote eikenhouten vaten bij gecontroleerde temperaturen. Fermentatie wordt gevolgd door rijping op de fijne droesem gedurende enkele maanden.

Deze wijn heeft een heldere lichtgele kleur en biedt aroma’s van citroen, kruisbes en groene appel aangevuld met mineralen. Heerlijk droog, evenwichtig en veelzijdig in de mond. De finale van deze jeugdige witte wijn uit het wijnbouwgebied Rheinhessen maakt indruk met een goede afdronk.