Carmenere maakt je wild, running naked through the vineyard… 

Chili, Apalta, Colchagua Valley. De taxi rijdt soepel door het uitgestrekte dal, de wind blaast aangenaam naar binnen, mijn raam staat open. Ik ben onderweg naar de bodega van Montes, een van de grootste wijnmakers in Chili. Bij aankomst staat in de hal een donkerbruin glimmend houten standbeeld van een engel, de eigenaar Aurelio Montes heet ons welkom 

Ik sluit me aan bij een groep Duitsers, later blijken het importeurs en restauranthouders te zijn. Aurelio vertelt: ‘De engel is ervoor om ons te beschermen. Een van mijn partners kwam bijna om het leven tijdens een auto ongeluk, hij reed te hard. We besloten de engel in ons merk terug te laten komen.’ Zo heet onze beste carmenere ‘Purple Angel’, paars vanwege de donkere kleur van de wijn.  

Aurelio neemt ons mee op het dak waar de druiven, met de hand geplukt, in kisten binnenkomen. Pinot noir is net geoogst, andere druivenrassen zoals carmenere blijven nog langer doorrijpen. De druiven zijn eerst ontsteelt en verdwijnen daarna in een grote schacht richting de tank waar de alcoholische vergisting plaatsvindt. Het proces gaat zorgvuldig en met beleid zodat er soepele wijn ontstaan. 

We dalen af naar de kelder, daar liggen de Franse eikenhouten vaten, waar de jonge wijn zich minimaal twee jaar blijft ontwikkelen. De deuren gaan open en engelengezang komt ons tegemoet. Het is net alsof ik een kerk binnentreedt. Het is koel en donker, verder doodstil, slechts de muziek. Het rode vocht wordt bezongen zodat de subtiele tonen geleidelijk tot de wijnen doordringen 

Op de tafel in de zaal staan de vele proefglazen, de airco blaast frisse lucht naar binnen, buiten is het warm. Het uitzicht reikt ver uit over de wijngaarden die tot in de heuvels doorgroeien. Aurelio nodigt ons uit om te gaan zitten, in de nieuwe lijn ‘Outer Limits’ is hij opzoek gegaan naar experimenten met druivenassen. Zo proeven we een assemblage met carignan, syrah en mourvedre. Stevig, maar met ronde tannine. 

Tijdens de laatste serie, de hoogste cuvee’s, beschrijft Aurelio zijn wijnen: ‘Montes Alpha M, cabernet sauvignon is voor bij een gala diner, Montes Folly, syrah komt het beste tot zijn recht bij het haardvuur, Montes Purple Angel, carmenere maakt je wild: naakt ren je door de wijngaard. Taita is zo overweldigend mooi, een moment voor jezelf.’ We lachten, het is beeldend terwijl we de wijnen door ons mond laten glijden.  

Later rijden we met een kleine terreinwagen tussen de wijngaarden en ik denk na over het succes van Montes. Daarbij komt een uitspraak van Aurelio in mijn gedachten naar boven. Hij zei: ‘We houden ervan om wijnen te maken die mensen graag drinken en gelukkig maken.’ In gniffel en visualiseer een glas Purple Angel voor me.